marți, 3 iunie 2008

Paradoxul apa-diamant

La indemnul unuia dintre fostii mei profesori din anul I de facultate voi posta un articol despre economie. :)

Primul articol care imi vine in minte, este una dintre lectiile predate chiar de dumnealui.

Paradoxul apa-diamant.... de Adam Smith
"...se refera la faptul ca apa, un bun atat de important vietii are o valoare monetara atat de mica in comparatie cu diamantele a caror existenta nu este deceisiva pentru viata umana.
Alegerile oamenilor nu sunt ghidate de judecati asupra utilitatii totale a acestor doua bunuri. Oamenii nu aleg intre intreaga cantitate de apa si intreaga cantitate de diamant. Pusi in fata unei astfel de alegeri ei ar alege apa ca bun vital si ar sacrifica diamantul.
In realitate alegerile pe care oamenii le fac sunt intre o anumita cantitate de apa si o anumita cantita de diamant, intr-un anumit loc si moment.
Individul nu masoara valorile, el alege intre alternative ce contin cantitati specifice din cele doua bunuri, iar cum apa se prezinta in natura intr-o disponibilitate mult superioara celei a diamantelor aceasta explica de ce raportul preturilor celor doua bunuri este unul in favoarea diamantelor.
Rezolvarea paradoxului valorii are la baza teoria utilitatii marginale, prin care un bun care se gaseste din abundenta, va avea un pret scazut. Acest bun va fi consumat pana la punctul in care consumatorii vor plasa o valoare mica ultimei unitatii consumate, indiferent daca acorda sau nu o valoare mare consumului total al produsului. Pe de alta parte, un produs frecvent solicitat, dar care se dovedeste a fi rar va avea un pret de piata mai ridicat" (Cosmin Stefan Marinescu)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte bun articolul!
cu ocazia asta mi-am facut si tema la ''Mecanisme concurentiale si preturi'':D

Anonim spunea...

foarte tare referatul comine mai ales ca mai salvat la economie!!